Borlänge Science Festival

Att Borlänge är en musik- och industristad håller nog de flesta med om. Men visste du att Borlänge även är en teknik- och vetenskapsstad? För att visa och berätta om den teknik och vetenskap som finns här så kommer äntligen Borlänges första vetenskapsfestival att arrangeras!

Idé och inspiration till att arrangera en vetenskapsfestival kommer från Manchester och Edinburgh. Manchester är precis som Borlänge en industri- och musikstad, som med tiden har utvecklats inom teknik och vetenskap. Idag finns Storbritanniens största vetenskapsfestival i Manchester. 

https://borlangesciencefestival.se/

Borlänge Energi är medarrangör till hela festivalen men medverkar särskilt vid följande programpunkter:

TORSDAG 26/9
Invigning - Bullerforsens kraftstation

Den interaktiva konstinstallationen Global Halo av Martin Lima de Faria leder besökaren in i Bullerforsens kraftstation. Invändig ljus- och ljudsättning av Tanja Jörgensen och Gustaf Norén ger en magisk upplevelse. Efter ett liveframträdande av Gustaf Norén tillsammans med Borganäskören öppnas Science musicroom och besökaren kan utforska kraftstationen på egen hand.

FREDAG 27/9
After Science
Robotar med empati, social kompetens och högre intelligens än människans? Robotutvecklaren Fredrik Löfgren föreläser om hur långt människan redan har kommit med robotiken och om framtidens stora robotisering.

Efter föreläsningen serveras du Smart Mat följt av ett seminarium om Smart City, Smart Home och Smart Grid. Varför står det ”Smart” framför allt fler ord? Var betyder det och hur kommer det egentligen att påverka oss? Vi har med oss, och demonstrerar konkreta exempel samt berättar om allt som ska bli Smart och hur långt utvecklingen har kommit.

LÖRDAG 28/9

Öppet hus på Bäckelund klockan

10.00 - 15.00 
Kraftvärmeverket som omvandlar våra brännbara restprodukter till elektricitet och värme firar 50 år. Kom och få en guidad rundtur i Bäckelund för att se hur dina brännbara sopor gör nytta till Borlängebon.
Vi bjuder på fika under dagen.  

Parkering vid Norra backa intill "Babyproffsen", se karta.

Öppet hus på Reningsverket klockan 10.00 - 15.00 
Det du spolar ner försvinner inte, det påbörjar en underjordisk resa via pumpar och rör, och hamnar så småningom i reningsverket i Fagersta by. Under våra guidningar berättar vi vad som händer här innan vattnet kan återföras till älven. Vi bjuder på fika under dagen.

Parkering sker innanför området på reningsverket. Vägvisningsskyltar finns från Byggmax och Mjälgavägen Färjegårdarna.

Öppet hus på Fågelmyra klockan 10.00 - 15.00 
Följ med bakom kulisserna på Borlänge Energis mest besökta anläggning. Här visas hur avfall blir till resurs i en cirkulär ekonomi. Vi visar även den nya solelsinvesteringen, en 176 m² stor panel som bidrar med över 30kW miljövänlig solel till vårt elnät. Vi bjuder på fika under dagen.

Parkering på området. Följ skyltarna.

SÖNDAG 29/9
Tekniken som miljöhjälte  - Gasmacken klockan 10.00-15.00
Har du funderat på att skaffa egna solceller, vilket som är det miljövänligaste fordonet eller hur man i Borlänge kan producera egen biogas av matavfall? Ta del av information, råd och diskutera med Borlänge Energis experter som även berättar om hur en gasmack fungerar. På plats finns även bilåterförsäljare som visar sina fordon, samt Eximus IV, världens energieffektivaste fordon.

Parkering lämpligast på Ica Maxi övre parkering. Se karta


EPiTrace logger