Information om elmätaren

Elmätaren är gränsen mellan oss som elnätägare och din kundanläggning. Vi som elnätägare äger elmätaren medan mätarskåpet/mätarplatsen ingår i din kundanläggning. Elmätaren mäter din faktiska elförbrukning som sedan ligger till grund för fakturering. På ”Mina sidor” på vår hemsida kan du logga in för att se din elförbrukning.

Elmätaren läses av automatiskt och värdena skickas in till ett mätinsamlingssystem. Tappar systemet kontakten med en elmätare så lagras värdena i elmätaren tills kommunikationen åter fungerar.

Våra elmätare är certifierade och kontrolleras enligt Swedacs föreskrifter. Swedac är den myndighet som föreskriver regler och krav för elmätning i Sverige. Det innebär att alla mätartyper som vi använder är godkända för debiteringsmätning i Sverige, att mätnogrannheten i alla enskilda mätare har kontrollerats i samband med tillverkning med godkänt resultat, samt att vi löpande utför återkommande kontroll av mätnogrannheten på mätare i drift.

Misstänker du ändå att din elmätare mäter fel har du rätt att få den provad. Om provningen visar att det är något fel på mätaren står vi för kostnaden. Visar den att elmätaren fungerar som den ska är det du som kund som står för provningskostnaden. Vill du läsa mer hur en mätarprovning fungerar och om allmänna råd kring elmätare hittar du information på www.swedac.se

I dokument finns beskrivningar för de vanligaste elmätare som vi använder. Har ni några frågor är ni alltid välkomna att kontakta oss.

EPiTrace logger